Fiskebeinsdiagram

Fiskebeinsdiagram med Post-it® produkter

Sette problemer i fokusLøsninger er flotte … men bare hvis du faktisk forstår problemene du prøver å løse. Fiskebeinsdiagrammet tilbyr en metode for diagnostisering av alle potensielle problemer, store og små.

Problemer kan oppstå i enhver fase / alle faser av en operasjon. Men i stedet for å gjette deg til hva som er årsaken til et problem (eller enda verre: venter på at noe skal gå galt), tilbyr fiskebeinsdiagrammet små team en øyeblikkelig metode for å vurdere variablene som hemmer produktivitet.
 

 • 1

  Kom i gang ved å identifisere det eksakte problemet. Identifiser personen/avdelingen som er ansvarlig for problemet og/eller når og hvor det oppstår. Bruk et stort ark – for eksempel en Post-it® møteromsblokk – slik at arbeidet med diagrammet har nok plass til å vokse.

 • 2

  Skriv problemet ned på et Post-it® Super Sticky Notatark– dette vil være «overskriften» til diagrammet. På dette papiret strekker du en horisontal linje ut fra midten – denne linjen vil fungere som «ryggraden» som teamet skal håndtere problemet fra – derav kommer navnet «fiskebein».

  Skriv problemet ned på et Post-it® Super Sticky notatark

   

   

   

 • 3

  Herfra diskuterer og identifiserer dere komponentene eller faktorene som kan bidra til problemet. Det kan være et transportproblemet, en bemanningssituasjon osv. Prøv å utforske så mange muligheter som du og teamet ditt kan komme på.

 • 4

  Strekk en linje ut av diagrammets «ryggrad» for hvert av problemenes mulige komponenter, og merk dem (dvs. transport, bemanning osv.). (Tips: Bruk en Post-it® Super Sticky etikettrull til å lage «ryggraden» for å gi rom for fleksibilitet i tilfelle diagrammet endrer seg.)

  Strekk en linje ut av diagrammets «ryggrad» for hvert av problemenes mulige komponenter og merk dem

 • 5

  Innenfor disse komponentene ber du teamet om å idémyldre hvilke årsaker som kan ligge bak. Skriv disse årsakene på et Post-it® Super Sticky notatark og heng dem på den aktuelle komponentlinjen (av diagrammets «ryggrad»).

 • 6

  Når prosessen er ferdig, vil du og teamet ditt ha en visuell oversikt som kan bidra til å forstå problemet og dere kan begynne en mer grundig undersøkelse av hver av de mulige medvirkende faktorene.ØNSKER DU FLERE TIPS & IDEER?

Hold meg oppdatert på tilbud og mer fra Post-it® Brand!